Je bent toch geen wijf

Vorig jaar introduceerde “The Representation Project” de trailer van “The Mask You Live In”. The Mask You Live In is een documentaire waarin besproken wordt hoe de mannelijke, Amerikaanse cultuur jongens en mannen beschadigt. Uit cijfers is gebleken dat mannen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit en dat zij vaker de diagnose krijgen van een gedragsstoornis. The Mask You Live In legt een link tussen de masculiene cultuur en het gedrag van jongens. The Mask You Live In zal uitkomen in januari 2015, and I’m soooo excited.

“Be a man, grow some balls, don’t be a pussy, get laid, what a fag, bros before hoes, stop crying, man up.”

Deze woorden zullen voor iedereen wel herkenbaar zijn. Maar hoe gevaarlijk zijn deze woorden eigenlijk? Ik zou zeggen, bekijk de trailer:

Oké, Amerika is een HEEL ander land dan Nederland. Hofstede heeft een aantal landen gerangschikt van mannelijk (masculien) naar vrouwelijk (feminien). Hoe meer punten je hebt, hoe mannelijker het land is. De Verenigde Staten scoort 62 punten en Nederland scoort met 14 punten de 3e plaats van meest vrouwelijke landen.

Voor de bron en meer informatie klik >hier<. Klik voor vergroting op het plaatje.

Maar laat je dit niet om de tuin leiden. Ook in Nederland wordt er een grote druk uitgeoefend op onze jongens om zo mannelijk mogelijk te zijn. Maar wat moet je doen om zo mannelijk mogelijk te zijn?

Wees niet te dun en niet te klein, niet huilen, wees sterk, val niet op mannen, heb regelmatig seks (met zo veel mogelijk vrouwen), wees degene die brood op de plank brengt, wees de “beschermer” voor je vrouw en kinderen, wees sportief, wees handig, toon geen emotie, wees zelfverzekerd, de leider. Ook opmerkingen zoals: “Je bent toch geen homo/wijf/mietje.”
Voor aanvulling kan je dit filmpje bekijken:
“DOES SEXISM HURT MEN” (lacigreen) op YouTube

Tony Porter in TED: A Call To Men

Kortom: fysiek en mentaal moet je STERK zijn en niet zwak. Kan jij je voorstellen dat jongens het dan moeilijk vinden om hulp te zoeken als zij zich lichamelijk of geestelijk niet lekker voelen? Als mannen naar de dokter gaan voor een pijntje zijn het vaak aanstellers. Laat staan als zij kampen met een geestelijke ziekte, wat niet direct aantoonbaar is. Het wordt jongens afgeleerd om hun negatieve emoties te uiten in verdriet. Maar ze moeten toch hun emoties kwijt, hoe uit dit zich dan? Dit uit zich in woede. En helaas worden in sommige gemeenschappen respect gelinkt aan geweld.

“Research shows boys in the U.S. are more likely to be diagnosed with a behavior disorder, prescribed stimulant medications, fail out of school, binge drink, commit a violent crime, and/or take their own lives.”

Bron

De veronderstelling “Vrouwen maken ALTIJD en EEUWIG ruzie met elkaar” speelt totaal niet bij mannen. Mannen zijn heel hecht, hebben eigenlijk nooit regelmatig ruzie als vrienden. Maar wanneer één van hen in een moeilijke periode belandt, dan zijn zij vaak nergens te vinden wanneer zij die emotionele steun nodig hebben. Dit is ook te zien in de trailer van The Mask You Live In.

Dat iemand (een man) een school/bioscoop/winkelcentrum binnenstormt met een semi-automatisch wapen en daarna zichzelf van het leven berooft is helaas geen eenmalige gebeurtenis. Speelt de sociale druk op mannen hierbij een rol? Waren deze mannen zo gevangen in hun emoties dat ze niet meer wisten hoe zij ermee om moesten gaan? Is de masculiene cultuur giftig voor onze jongens?

The Mask You Live In is van The Representation Project, dit is ook te zien op Netflix. Is dat je te langdradig, dan kan je ook de trailer bekijken. The Mask You Live In gaat in januari 2015 in première.

Advertenties

3 gedachtes over “Je bent toch geen wijf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s