Dingen die jij juist wel en juist niet wil doen in Zuidoost Azië!

In de kerstvakantie ben ik op vakantie geweest naar Cambodja. “Whuuut, Cambodja?” zeggen mensen die me aankijken alsof ik een land opnoem als Afghanistan. In deze blogpost zal ik geen reisverslag neerzetten, eerder “do’s and don’ts” aangezien ik af en toen op mn tandjes heb moeten bijten hoe ongeïnformeerd mensen eigenlijk kunnen zijn. Deze post is niet bedoeld om iemand iets te verwijten, eerder om bewustzijn te creëren. Overigens kunnen deze do’s and don’ts ook betrekking hebben op andere landen in Zuidoost Azië.

#1 Communicatie
In Cambodja zul je overal vrolijke gezichten zien. Omdat de non-verbale communicatie erg belangrijk is, is het prettig als je hiermee rekening houdt door middel van een vriendelijke blik. Ongemakkelijke situaties zullen opgelost worden met een glimlach. Het verliezen van je zelfbeheersing wordt gezien als gezichtsverlies in de Aziatische cultuur.

#2 In Cambodja worden de voeten letterlijk en figuurlijk aanschouwd als laagste punt van het lichaam. Het wijzen van je voetzolen naar beelden of mensen wordt gezien als respectloos. De voeten worden als “onrein” gezien. Als iemand wat op de grond laat vallen en je geeft er een tik met je voeten aan zodat hij erbij kan, is not done. Schuif die ondersta la van de kast dan ook gewoon dicht met je handen in plaats van je voeten.

#3 Bij het begroeten en danken gebruiken ze (soms) de “Sampeah”. In Thailand heet dit “Wai”, Laos “Nop”, in India “Namasté”. Je houdt de palmen van je handen bij elkaar, met je vingers op kin hoogte. Daarbij doe je een buiging met je hoofd. De hoogte van de handen bij de groet hangt af van de status van de persoon. Het beste kan je gewoon naar de leeftijd kijken. Oudere mensen hebben een hogere status, bij monniken en bij heilige beelden doe je de sampeah ook hoger. Het wordt als onbeleefd beschouwt wanneer je de sampeah niet terug doet.

#4 Bij iets aangeven of aannemen gebruiken we de rechterhand. De linkerhand is gereserveerd voor bijvoorbeeld het toiletgebruik en die gebruiken wij niet. Tenzij je iets met beide handen aangeeft of aanpakt. Dan zit je altijd goed, en wordt gezien als beleefd.

#5 Uit respect voor de cultuur wil je graag met gepaste kleding naar tempels gaan. Zorg ervoor dat je schouders en je knieën bedekt zijn, bij zowel man als vrouw. Bij het koninklijk paleis kom je zelfs niet naar binnen als je schouders niet bedekt zijn. In tempels kan je ze bedekken met een sjaal, bij het paleis niet.

#6 Deze leuke website laat do’s and don’ts zien van Laos, maar gelden ook heel goed voor andere landen in Zuidoost Azië.
http://www.ecotourismlaos.com/dosdont.htm

#7 Kijk uit waar jij je opgerookte sigaretten gooit. Vooral in de droogteperiode is de kans op bosbranden groot.

#8 Wees op je hoede bij het aannemen van geld. In Cambodja is het erg lastig om te betalen met een dollar briefje waar het kleinste scheurtje in zit. Als je zo’n briefje krijgt, vraag dan of ze misschien een ander briefje hebben. In een restaurant hadden wij een 10 dollar briefje gekregen met een mini scheurtje, en ze namen het nergens aan. Zelfs in China niet.

#9 In Cambodja is het geven van fooi niet bekend. Als je uitlegt dat het wisselgeld voor hun is, zullen ze dat niet begrijpen. Wanneer je “keep it” zegt zullen ze het met de grootste verbazing aannemen, ook al is het maar 2000 Riel (0,50$). Ik raad aan om de fooi rechtstreeks te geven en niet in de tip box te doen. Dit wordt vaak onder het personeel niet goed verdeeld namelijk…

#10 Koop je slof sigaretten in een supermarkt en niet op het vliegveld. Buiten de EU mag je één slof per persoon meenemen. Wij hadden dus twee sloffen Marlboro gehaald (200 sigaretten) bij een supermarkt voor $12,50 per stuk. Omgerekend 10 euro per slof. Toen wij weer naar huis gingen bood het vliegveld tax-free sloffen sigaretten (Marlboro) aan voor $29,50 per stuk.

#11 Ga naar de restaurants van Tree Alliance! Deze organisatie biedt voormalige (gemarginaliseerde) straatkinderen een sociaal programma en opleiding aan om een toekomst op te bouwen. Dit kan in de keuken zijn, maar ook in de bediening. Je kan de studenten herkennen aan het shirt met “student” en de begeleiders kan je herkennen aan het shirt met “teacher”.

#12 Koop niet van kinderen! Tijdens mijn vakantie in Cambodja heb ik gelukkig al een aantal borden gezien waar mensen oproepen om niet te kopen van kinderen. Waarom? 9 van de 10 keer worden de kinderen uitgebuit om geld te verdienen voor volwassenen. Ooit wel eens Slumdog Millionaire gezien? Dat de kinderen werden ontvoerd om te gaan bedelen voor een bende? Dat een ventje blind is gemaakt zodat hij nog meer geld zou opleveren? Het geven van geld betekent dat je dit soort praktijken financiert. Ook als een kind niet bij een bende zit moet je ze geen geld geven. En waarom niet? Bij het geven van geld maak je het straatleven aantrekkelijker en worden ze afhankelijk. (Lees hier meer! http://www.thinkbeforegiving.org/)Ze zullen het op korter termijn bijvoorbeeld makkelijker vinden terwijl ze gewoon naar school moeten gaan, wat gratis is in Cambodja. Sommige kinderen (van een jaar of 6/7) lopen zelfs ’s nachts op straat om geld te verdienen. Op straat leven vergroot het risico op bijvoorbeeld prostitutie en drugsgebruik. Misschien ben je het wel hartstikke met me oneens, en denk je: “Beter iets doen dan niets, dus ik geef ze maar gewoon geld.” Daar doe je meer kwaad mee dan goed. In plaats daarvan kan je beter een melding doen bij bijvoorbeeld Childsafe.
Meer informatie: http://www.childsafe-international.org/
Zij bieden professionele hulp aan en weten wat ze doen.

#13 Bezoek GEEN weeshuizen. NOOIT!

Unicef Cambodia heeft vorige maand cijfers geplaatst dat 77% van de kinderen in weeshuizen geen wees is. Weeshuizen zijn big business in Zuidoost Azië en wie kent er nou niet iemand die een weeshuis heeft bezocht op vakantie? Behalve dat de kinderen op een walgelijke manier worden uitgebuit, heeft het ook ernstige gevolgen voor de toekomst. De kinderen groeien op in een onveilige omgeving en door al die verschillende mensen kunnen ze last krijgen van hechtingsproblematiek. En kom op, denk even kritisch na. Gaat er geen belletje rinkelen als elke gek(zonder opleiding/VOG) zomaar een weeshuis binnen kan wandelen? Elk kind verdient professionele hulp. Vooral in weeshuizen/het onderwijs moet je kinderen niet blootstellen aan (vaak ongeschoolde) vrijwilligers. Jup, ook ik dacht voor de vakantie even doodleuk een weeshuis binnen te wandelen, voordat ik over deze informatie beschikte. Een kind is geen toeristische attractie als je op vakantie gaat.
Lees meer in Trouw: Er is zeker wat mis met al die westerse vrijwilligers
Joop.nl: Een arm kind is geen toeristische attractie

#14 Doneer bloed aan een (kinder)ziekenhuis

In Cambodja zijn de mensen vaak zelf ziek of te zwak om bloed te doneren. Daarom hebben ze vaak tekort aan donoren. Angkor Hospital for Children in Siem Reap doet regelmatig een oproep op Facebook
(https://www.facebook.com/angkorhospital) of er mensen zijn met een bepaalde bloedgroep. Maar uiteraard is iedereen welkom. Denk erover na. Het kost geen geld en je redt levens! Stel je voor, een kind dat geopereerd moet worden, maar het is niet mogelijk omdat er niet genoeg bloed is….. Angkor Hospital for Children is een non-profit ziekenhuis wat gratis zorg geeft aan straat/arme kinderen.

#15 Bezoek GEEN tijgertempels!

Oke, in Cambodja heb je geen tijger tempels maar ik vond dit wel een heel belangrijke. Tijger tempels zijn erg populair en een tegengeluid is er haast niet. Gelukkig wordt dit bewustzijn steeds groter! Wat is er mis met tijger tempels?

Tijgers worden uitgebuit als toeristische attractie. De tijgers worden van jongs af aan onnodig gescheiden van de moeder zodat ze kunstmatig gevoed kunnen worden door toeristen. Moet je eens na gaan wat voor psychologisch effect dit heeft op deze dieren! De tijgers krijgen in het onderstaande filmpje bijvoorbeeld ook gekookte kip te eten. Rood vlees is te duur, maar daar zit een belangrijke stof (taurine) in om spiermassa te kunnen ontwikkelen. Daarnaast worden de tijgers ook volgespoten met drugs wanneer de toeristen op de foto gaan. Nee, ze slapen niet. Ze krijgen gewoon slecht te eten en zijn suf gespoten door de drugs. En dan heb ik het nog niet over het fysiek geweld gehad dat tegen ze worden gebruikt.

Kortom: Het uitgeven van je geld daarmee financier je dit soort praktijken mee. Het plaatsen van foto’s op facebook, daarmee promoot je het mee. Sommige weten heel goed dat dit mishandeling is, maar vinden hun eenmalige plezier belangrijker dan het leven lang lijden van deze zeldzame dieren. Sommige weten het niet, daarom: sharing is caring 🙂


#16 Last but not least: het doen van olifantenritjes is not done. Waarom?

  • Olifanten worden illegaal uit het wild gevangen om ze vervolgens uit te buiten. Olifanten horen in het wild thuis. Niet om dag-in dag-uit gebruikt te worden om 100 kg te dragen.
  • Een olifant is niet gebouwd om mensen te vervoeren op de rug. Olifanten kunnen nek- en rugklachten krijgen. Daarnaast zijn de zadels erg pijnlijk voor de olifanten en kunnen littekens veroorzaken.
  • Het “tam” maken van olifanten wordt gedaan door ernstige mishandeling. Olifanten doen geen kunstjes omdat ze dat leuk vinden, dat bestaat niet. Ze doen dat omdat ze bang zijn. De methodiek die gebruikt wordt is om eerst de olifant geestelijk te breken door middel van mishandeling en uithongering. Olifanten zijn erg intelligente dieren, zij vergeten niet zo snel. De handelingen die zij verrichten is uit pure angst om mishandeld te worden. Dit geldt uiteraard ook voor circusdieren.

Wij wilden graag in Cambodja een “Behind the scenes” tour doen in Phnom Tamao Wildlife Rescue Centre, dus een opvang centrum van geredde dieren van bijv stropers. Dan kon je een dagje mee lopen en had je meer interactie met de dieren. Na enig research te hebben gedaan kwam ik een filmpje tegen op youtube waar zij een olifant lieten dansen. Op het filmpje zag je een meneer naast de olifant die een stok met een ijzere punt vasthield. Een teken dat dit voorwerp gebruikt wordt om het dier te bedreigen. (Klik voor het filmpje) Bij twijfel kan je altijd een organisatie als deze raadplegen.

Deze blogpost is bedoeld om bewustzijn te creëren, niet zozeer om mensen op de vingers te tikken. Ook ik wilde graag een weeshuis bezoeken, een ritje maken op een olifant en ooit een tijgertempel bezoeken in Zuidoost Azië. Het wordt namelijk zo veel gedaan, dat je zou denken dat het wel goed zit. Heb je in het verleden een keer zo’n fout begaan, dan is dat jammer maar gelukkig bestaat er nog iets als voortschrijdend inzicht 🙂 Aanvulling is welkom!

Advertenties

Een gedachte over “Dingen die jij juist wel en juist niet wil doen in Zuidoost Azië!

  1. […] We waren via Sihanoukville naar Koh Rong Samloem gereisd, waarna we weer terug gingen naar Sihanoukville. Dit plaatsje is een stuk toeristischer dan Phnom Penh. Op deze plek waren naar mijn mening de meeste bedelaars. Veel bedelaars die getroffen waren door landmijnen, die zichzelf zonder benen, languit over de grond verplaatsten op zoek naar geld. Heel heftig. Soms liep je op de boulevard bijna over een verminkt persoon heen die met n blik op de grond aan het slaan was voor geld. Naast hem lag een jong, verwaarloosd kind. Ik heb ook blinde volwassene gezien die op n soort viool speelde, voortgetrokken aan een touwtje door een jong kind. De bedelaars in Sihanoukville zijn heel erg. De kinderbedelaars spreken ook accentloos Engels. Eentje vroeg waar ik vandaan kwam (omdat ik Cambodjaans lijk) en begon vervolgens Nederlands tegen mij te praten. Kinderen kan ik het niet meer noemen. Er zit niks kinds meer in. Sommige kinderen houden hun verkooppraatje alsof het robots zijn, en je ziet geen enkele vorm van leven in hun ogen. Hoe dan ook, koop niks van deze kinderen. Na een tijdje observeren zag ik ze af en toe allemaal naar dezelfde vrouw lopen, die op de achtergrond zat. Wat kan betekenen dat dit geld naar haar toe gaat. Lees ook mijn blog over do’s and don’ts in Zuidoost Azië. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s