Verschrikkelijk en mooi: Cambodja

“Leuk” is niet het juiste woord om onze vakantie te beschrijven. In the Killingfields liep je gewoon tussen en zelfs over de lijken die langzaam door de regen omhoog kwamen. Dit staat in contrast met het moois wat wij hebben gezien: witte, verlaten stranden en één van de wereldwonderen + het grootste religieuze monument ter wereld: Angkor Wat. Bij sommige verhalen wilde ik echt in een hoekje kruipen om te huilen, zo verdrietig dat het was. Het is erg inspirerend om te zien hoe vrede zo gewaardeerd wordt in dit land. Iets wat ze minstens 30 jaar niet hebben gekend.

Foto’s uit het War Museum Siem Reap

Cambodja, een getraumatiseerd land kapot gemaakt door oorlog. Het land is meegesleurd door de Vietnamoorlog, heeft een genocide meegemaakt, gevolgd door een burgeroorlog. Tijdens de Khmer Rouge regime is 1/4e van de bevolking uitgemoord door executies, dwangarbeid en uithongering. Tijdens het regime wilde de Khmer Rouge alle slimme mensen uitmoorden omdat zij een gevaar konden vormen voor Pol Pot. Scholen, fabrieken, ziekenhuizen, bibliotheken en universiteiten werden gesloten of zelfs vernietigd. De mensen die daar werkten werden als vijand beschouwd en gedood samen met hun familie. Ook monniken werden vermoord. Van de 60.000 monniken hebben het er maar 500 overleefd waarschijnlijk. Maar hier bleef het niet bij. Je werd zelfs vermoord als je er slim uit zag, een andere taal sprak, een bril droeg of omdat je zachte handen had. Dit allemaal tussen 1975 en 1979. Je ziet ook bijna geen oude mensen in Cambodja. De helft van de bevolking is 22 jaar of jonger.

PHNOM PENH

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Hier is onze reis begonnen. Dit is een stad die je echt niet mag missen als je Cambodja bezoekt. Wanneer je Phnom Penh bezoekt, staan het Tuol Sleng museum en Choeung Ek (killing fields) op je lijstje.

Tuol Sleng. Het prikkeldraad hadden ze bevestigd zodat de gevangenen geen zelfmoord konden plegen door naar beneden te springen.

Genocide museum Tuol Sleng is een indrukwekkend museum. Van de 20.000 gevangenen hebben het er slechts 7 overleefd. De (onschuldige)gevangenen werden hier dag-in dag-uit gemarteld om een bekentenis af te leggen die zij helemaal niet hadden gedaan. Op de muren en op de grond zijn nog steeds bloedvlekken te vinden.

How can I say that I would have behaved differently? Would I have the same strength to refuse to kill, if the penalty was my own death?”

– Chum Mey, survivor of Tuol Sleng.

Fragment uit S21: "Khmer Rouge Killing Machine" Overlevende en martelaars komen samen. Hier heeft hij het over een gevangene die tijdens het schrijven van een bekentenis, zelfmoord pleegt.
Fragment uit “S21: Khmer Rouge Killing Machine” In deze documentaire komen overlevende en martelaars samen. Hier heeft een overlevende het over een gevangene die tijdens het schrijven van een bekentenis zelfmoord pleegt.

Over wat voor martelingen heb ik het? Nagels eruit trekken, elektrische schokken, verstikking dmv plastic zakken en verminking door messen. Een veel gebruikte methode was ook de wipgalg (methode gebruikt door nazi-Duitsland). De “gevangene” werd ondersteboven vastgebonden aan de armen wat erg pijnlijk was. Vaak schoten je schouders dan ook uit de kom. Je werd meerdere keren opgetild totdat je je bewustzijn verloor. Daarnaast stonden grote potten met vervuild water, bedoeld voor het bemesten van gewassen waar je hoofd ingedompeld werd. Zodra je weer bij bewustzijn was, kon het martelproces weer voortgezet worden.

Stupa in Choeung Ek

Na het museum zijn we naar Choeung Ek gegaan, oftewel de Killing Fields. Veel slachtoffers van Tuol Sleng komen hiervandaan. Ze werden op brute wijze vermoord, kogels waren duur dus ze werden vaak tot pulp geslagen. Hun keel werd doorgesneden door middel van de schors van een boom, schedels werden doorboord door ijzeren staven, hun schedels verbrijzeld door verschillende voorwerpen zoals te zien op de foto hierboven.

Baby’s werden aan hun benen vastgepakt en tot moes geslagen tegen een boom. Degene die de killing fields had gevonden zag bloed en hersenresten. Toeristen hebben armbandjes aan de boom gehangen.

“Don’t step on bone”

Hoe gruwelijk dit ook is, het wordt nog gruwelijker. Tijdens het bezoek in Choeung Ek zag je overal lichaams- en kledingsresten uit de grond komen. Door de regen komt het naar boven, eens in de paar maanden wordt dit verzameld. Door gebrek aan ruimte zijn niet alle lichamen opgegraven. Daarnaast willen ze de lichamen ook met rust laten. Heel heftig, je liep er gewoon tussen.
P1030717P1030715
In Cambodja spreken ze nog niet zo goed Engels. Neem dit ze absoluut niet kwalijk! Het kan soms vervelend zijn maar je moet er ook begrip voor hebben. Mijn gids heeft bijvoorbeeld een jaar lang in de gevangenis gezeten en werd gemarteld (eind jaren 80, begin jaren 90) omdat hij Engels sprak. Engels spreken en leren was verboden in Cambodja. Engels is ook een heel andere soort taal dan Khmer, dus ook moeilijker om te leren. Geef ze de tijd, geef ze een vriendelijke lach. Dan komt het helemaal goed.

KOH RONG SAMLOEM

Na Phnom Penh zijn we naar het eiland Koh Rong Samloem gegaan. Dit is een kleiner eiland, naast Koh Rong. Wil je witte stranden, ga dan naar Saracen Bay. Wij verbleven in the Orchid Resort, een prima verblijf. Ons huisje was direct aan de pier gelegen wat een groot pluspunt was. Zo was je als eerst op de hoogte van eventuele wijzigingen van de boot, en hoefde je niet zo ver met je bagage te lopen.Op dit eiland kan je snorkelen, jungle trekken en kano varen.

SIHANOUKVILLE

We waren via Sihanoukville naar Koh Rong Samloem gereisd, waarna we weer terug gingen naar Sihanoukville. Dit plaatsje is een stuk toeristischer dan Phnom Penh. Op deze plek waren naar mijn mening de meeste bedelaars. Veel bedelaars die getroffen waren door landmijnen, die zichzelf zonder benen, languit over de grond verplaatsten op zoek naar geld. Heel heftig. Soms liep je op de boulevard bijna over een verminkt persoon heen die met n blik op de grond aan het slaan was voor geld. Naast hem lag een jong, verwaarloosd kind. Ik heb ook blinde volwassene gezien die op n soort viool speelde, voortgetrokken aan een touwtje door een jong kind. De bedelaars in Sihanoukville zijn heel erg. De kinderbedelaars spreken ook accentloos Engels. Eentje vroeg waar ik vandaan kwam (omdat ik Cambodjaans lijk) en begon vervolgens Nederlands tegen mij te praten. Kinderen kan ik het niet meer noemen. Er zit niks kinds meer in. Sommige kinderen houden hun verkooppraatje alsof het robots zijn, en je ziet geen enkele vorm van leven in hun ogen. Hoe dan ook, koop niks van deze kinderen. Na een tijdje observeren zag ik ze af en toe allemaal naar dezelfde vrouw lopen, die op de achtergrond zat. Wat kan betekenen dat dit geld naar haar toe gaat. Lees ook mijn blog over do’s and don’ts in Zuidoost Azië.

SIEM REAP

Met het vliegtuig zijn wij naar Siem Reap gegaan. Een stuk toeristvriendelijker aangezien één van de wereldwonderen hier gelegen is. Minder bedelaars gelukkig. Pas alleen op voor de vrouwen met kinderen en de babyvoeding-scam. Uiteraard hebben wij de Angkor tempels bezocht zoals Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm. Maar ook de lady tempel Banteay Srei en de Indiana Jones tempel Beng Mealea is erg mooi. Ook best grappig dat we Beyoncé en Jay Z tegenkwamen tijdens ons bezoek in de Bayon Tempel (zie foto hieronder).Zoals je kunt zien waren ze onopvallend aanwezig, wij hadden het in eerste instantie ook niet door. We zagen ze voorbij lopen toen wij een foto wilde maken. Terug in het hotel kwamen we erachter dat ik haar per ongeluk op de foto had gezet, toen ik een shot maakte van de 6 gezichten.

In Siem Reap hebben we nog Mount Kulen bezocht (met een prachtige waterval), War Museum (waar je een gratis rondleiding krijgt van een oud militair. Uit respect geef je wel iets.) en de Floating Villages. In de Floating Villages verkochten ze een hoop slangen- en krokodillenleer. Ze hadden ook een crocodilefarm.

Een grote aanrader om te bezoeken is het Landmine Museum. Dit museum is opgericht door voormalig kindsoldaat Aki Ra, wat nu ook een weeshuis(van slachtoffers van landmijnen) en een school bevat. Aki Ra staat in 2010 in de top tien CNN heroes, wat voor mij meer dan terecht is. De ouders van Aki Ra zijn vermoord door de Khmer Rouge waarna hij is groot gebracht door hen. Op zijn 10e kreeg hij voor het eerst een Ak-47 in handen om mensen te doden. Ook heeft hij een hoop landmijnen geplaatst. Nu riskeert hij zijn leven voor het verwijderen van landmijnen. Hij heeft er inmiddels 50.000 verwijderd.

In Cambodja liggen er naar schatting nog 5 miljoen landmijnen. 1/3e van de slachtoffers zijn kinderen. De meeste slachtoffers zijn kinderen die spelen, of boeren die op hun land werken. Landmijnen zijn niet geplaatst om te doden. Ze zijn geplaatst om ernstig te verminken. Ze zijn met de intentie geplaatst omdat gewonde soldaten duurder zijn dan dode soldaten. Het verwijderen van landmijnen zal nog tientallen jaren gaan duren. Tijdens het bezoeken van een paar tempels in de Preah Vihear provincie, waar nog heel veel landmijnen liggen, kwamen we een groepje kinderen tegen. Omdat de kinderen slecht worden voorgelicht, was het nodig om hen te vertellen dat ze niet met de landmijnen mochten spelen.

Een interessant verhaal toen Aki Ra voor Vietnam vocht en hij zijn oom tegen kwam van de Khmer Rouge.

Aan het begin van deze post had ik gezegd dat ik vond dat iedereen Cambodja eigenlijk zou moeten bezoeken. Waarom? Misschien heeft al deze narigheid je juist afgeschrikt.

Reflections on the past is a crucial task for all post-conflict countries because a country that cannot face the problems of its past will never have the courage and fortitude to face the problems of the present and future.

Dit is een quote wat op een bord staat op de killingfield “Wat Thmey” in Siem Reap. Wat mij inspireert is dat Cambodja zichzelf blijft confronteren met het afgrijselijke verleden, omdat het nooit meer mag gebeuren. Cambodja is een land wat een enorme grote waarde hecht aan vrede, iets waar veel landen nog een hoop van kunnen leren. Ja, ik heb het over de trans-Atlantische slavenhandel en over de groeiende islamofobie in Nederland. Twee dingen waar dit land hun ogen niet voor wil openen.

Ook is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt geconfronteerd met hoe klein onze problemen eigenlijk wel niet zijn. Een getraumatiseerd land als Cambodja vs. Nederland waar mensen een massale Albert Heijn boycot oproepen omdat ze een andere bonuskaart gaan invoeren. Een getraumatiseerd land als Cambodja, waar je van iedereen, bekend of onbekend, een glimlach krijgt op straat vs. Nederland waar mensen met een zuur gezicht rondlopen en je een kopstoot of een rare blik krijgt als je hen vriendelijk benaderd.

Voor het ontwikkelen van het land moet Cambodja investeren in landbouwtechnieken aangezien het in het droogteseizoen vaak te droog is om te verbouwen. Mooi zou zijn als het buitenland zou stoppen met het leegpompen van ontwikkelingslanden met de bedoeling zichzelf te verrijken, maar we weten dat dit voorlopig nog niet gaat gebeuren. Ook zal Cambodja moeten investeren in het onderwijs. Kinderen gaan maar 4 uur per dag naar school door gebrek aan ruimte. Daarnaast stoppen ze vaak na de basisschool. Zoals mijn gids zei: “Cambodia needs more (higher) educated people to develop our country”. Aangezien een hoop opgeleide mensen zijn uitgemoord. Maar helaas is er een hoop corruptie in het land…..

Ta Prohm, Angkor Tom

Dus zoek jij nog een vakantiebestemming, ik zou zeggen: Ga naar Cambodja! Je kan er feesten, aan het strand liggen, de heftige geschiedenis leren kennen, tempels bezoeken en je maakt kennis met een compleet andere wereld en prachtige mensen. De beste tijd om te gaan is in december/januari, de koudste periode van het jaar. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld in het land. De straten zijn echt niet onveiliger dan onze hoofdsteden ’s nachts. Het is een ondergewaardeerd land wat vaak wordt overgeslagen door backpackers. Van de mensen die hebben gereisd door Zuidoost-Azië zeggen ze allemaal dat Cambodja het land is dat het meeste indruk op hen heeft gemaakt.

Advertenties

2 gedachtes over “Verschrikkelijk en mooi: Cambodja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s