Opvoedmethode: Gender Neutral Parenting

Als eerst begin ik met dit: ik ben absoluut geen opvoedkundige. Ik heb geen kinderen, geen kinderwens en ik heb er ook niet voor gestudeerd. Wel wil ik dit onderwerp belichten. Ik schreef over gender roles van vrouwen en mannen (‘Je bent toch geen wijf’ en ‘Als er maar tieten en een kut op zit’). Deze posts gingen over hoe mannen en vrouwen geïndoctrineerd worden om een bepaalde rol op zich te nemen, met gevaarlijke gevolgen. Vandaag schrijf ik over kinderen, aangezien zij ook gekneed worden om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Want creëer je door de manier van opvoeden een veilige opgroeiomgeving voor je kind? Is er een manier om je kinderen te beschermen tegen de gevaarlijke gender roles, seksisme, homofobie, transfobie en pestgedrag?

‘Gender neutral parenting’ of ‘sekseneutraal opvoeden’ is een bepaalde methode of benadering om je kinderen op te voeden. Kinderen worden niet in de bekrompen hokjes ‘male’ of ‘female’ geplaatst. De term ‘gender’ is een diverse term en niet op te delen in twee categorieën namelijk. Kinderen kunnen door middel van gender neutral parenting  zonder invloed van ‘buitenaf’ hun eigen vaardigheden en identiteit ontdekken, zonder dat ze beperkt worden en in een gietvorm worden gegoten. Het doel van GNP is NIET om androgyne kinderen op te voeden. Dit betekent dat GNP er niet naar streeft om genderloze kinderen groot te brengen. Het gaat erom dat het kind in vrijheid kan opgroeien en zichzelf kan zijn, zonder sociale druk.

“Is de happy meal voor een jongen of een meisje?” – Wat hebben de genitaliën van mijn kind hiermee te maken?

De aanname is dat meisjes socialer zijn en jongens fysiek meer ontwikkeld. Jongens hebben een langere tijd nodig om een stabiel slaappatroon te ontwikkelen. Jongens zouden meer en langer huilen dan meisjes. Meisjes hebben dan meer de neiging als baby om je aan te kijken en daarop te reageren. Is dit aangeboren of aangeleerd? Meisjes en jongens worden al vanaf hun geboorte op een andere manier behandeld. Meisjes krijgen meer aandacht, er wordt meer tegen ze gepraat, ze worden eerder en meer getroost als baby etc. Jongens worden sneller genegeerd of gesust als zij huilen. Zo krijgen de ‘rustigere en makkelijkere’ meisjes meer sociale interactie dan de jongens. Uit onderzoek (Yale) blijkt ook dat moeders hogere verwachtingen hebben van jongens op lichamelijk niveau, terwijl jongens en meisjes dezelfde resultaten boeken op een bepaalde leeftijd. Wat hebben deze vooroordelen voor effect? Door selffulfilling prophecy komt er voor het ene geslacht meer mogelijkheden/beperkingen dan het andere ‘geslacht’. Van meisjes wordt er verwacht dat zij fysiek minder sterk ontwikkeld zijn dan jongens. Als je hier van tevoren al vanuit gaat, dan zal je meer bezorgd zijn en sneller zeggen dat je dochter moet uitkijken. Het gevolg is dat meisjes voorzichtiger zullen zijn en minder fysieke handelingen gaan uitproberen, waardoor zij zich minder zullen ontwikkelen. Met selffulfilling prophecy communiceer jij jouw vooroordelen en verwachtingen door middel van verbale en non verbale communicatie naar je kind. Het kind gaat zich dus gedragen naar jouw vooroordeel, en ziet mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen of wordt juist beperkt en raakt achter. Jongens zien bijvoorbeeld de mogelijkheid om zich fysiek beter te ontwikkelen (zij mogen bijvoorbeeld verder buiten spelen, ouders zijn minder bezorgd) en ze worden beperkt in hun sociale vaardigheden doordat ze minder sociale interactie krijgen. Dit is allemaal uit onderzoek gebleken.

Meisjes

Met de prinsessencultuur worden meisjes van jongs af aan al geïndoctrineerd dat uiterlijk belangrijk is. Hun waarde hangt dus af van hun uiterlijk. Wat betekent het om een prinses te zijn? Want wat hebben prinsessen? Mooi haar, mooie kleren, mooie make up… Maar ook: rijkdom, geld en alles wat hun hartje begeert. Is een mooi uiterlijk en het hebben van bezit waardevol? Is het gezond om je kind dit op zo’n jonge leeftijd al mee te geven? Prinsessen doen ook juist hele goede dingen. Denk aan Princess Diana die bijvoorbeeld landmijnen ruimt in Cambodja. Wat als we onze dochters laten inspireren door goede daden in plaats van geïnspireerd te zijn van een mooi uiterlijk en rijkdom?

Jongens

Wanneer je zegt: ‘Meisjesbaby’s zijn makkelijker dan jongensbaby’s’ dan zeggen mensen hoogstwaarschijnlijk dat het onzin is. Er zit wel een kern van waarheid in. Jongensbaby’s zijn vatbaarder voor geboortetrauma’s bij bijvoorbeeld een keizersnede, doodgeboorte, miskramen, infecties en genetische afwijkingen. Jongensbaby’s neigen gemiddeld sneller om kieskeuriger te zijn, lastiger te kalmeren en sneller te huilen. Meisjes zijn daarentegen vrolijker en socialer. Jongens krijgen meer ‘negatieve’ sociale interactie en meisjes meer positieve sociale interactie. Je neigt sneller om een meisje meer sociale interactie te geven omdat ze makkelijker is. Vandaar de stereotype: ‘Meisjes zijn socialer dan jongens’.

Daarnaast wordt de eventuele spraakachterstand van een jongen vaak afgedaan als ‘dat is een jongensding’. En wordt de achterstand vaak (onbewust) genegeerd. Jongens hebben sociale interactie net zo hard nodig als meisjes. Je kunt bijvoorbeeld praten over zijn interesses en meer complimentjes geven over zijn sociale vaardigheden. De samenleving zal vast en zeker al tegen je zoon zeggen dat hij heel goed tegen die bal aan kan schoppen of dat hij erg sterk is. Maar hij zal vast niet horen dat hij erg vriendelijk is, goed kan luisteren, behulpzaam is of dat hij goede verhalen kan vertellen. Net zoals meisjes hebben jongens ook fysieke affectie nodig, ook als ze ouder zijn. Geef ze dus een knuffel en/of een kus, behandel ze niet anders omdat ze geen meisjes zijn.

Waarom wel/niet sekseneutraal opvoeden?

Vragen die in je op kunnen komen zijn:
Mag ik het dan niet leuk vinden om mijn dochter een schattig jurkje te laten dragen?
Tuurlijk mag dat. Gender neutral parenting gaat niet per se om je kinderen ´genderloos´ op te voeden. ‘Neutral’ is dan misschien ook een misleidend woord aangezien het om diversiteit gaat. Elke ouder heeft een andere visie. Sommigen willen hun kinderen bijvoorbeeld unisex kleren laten dragen, geven hun kinderen een unisex naam, anderen willen hun kinderen niet beperken tot één geslacht, en ze ‘the best of both worlds’ geven.

Wat als mijn kind toch nog enorm meisjesachtig/jongensachtig gedrag vertoont?
GNP gaat erom dat kinderen in vrijheid hun kunnen identiteit ontwikkelen zonder sociale druk. Waarschijnlijk wil jij voorkomen dat jouw kind zich hypermasculien of hyperfeminien gaat gedragen. Maar als jouw kind zich hier prettig bij voelt, zou jij het in zijn/haar waarde moeten laten. Wat je wel zou kunnen doen is proberen om zijn/haar horizon proberen te verbreden. Het de keuze vrijgeven om verschillende dingen te kunnen uitproberen.

Wordt mijn zoon niet homo/transseksueel als ik hem feeënvleugels of een roze tutu geef als hij dat wil?
Als jij overweegt om kinderen te ‘nemen’ dan moet jij ook de verantwoording kunnen nemen om een kind groot te brengen die trans/homoseksueel is. En het antwoord is nee. Nee, want dit aangeboren en niet aangeleerd.

Is dit niet alleen geschikt voor transkinderen? Worden mijn kinderen niet gepest als zij zich niet conformeren aan een bepaald rolmodel?
Nee. Dit is geschikt voor alle kinderen. En daarnaast is GNP juist een veilige opvoedmethode om onder andere seksisme, transfobie, homofobie en pestgedrag weg te werken. Je geeft je kinderen namelijk mee dat zij mogen zijn zoals ze zijn.

Waarom sekseneutraal opvoeden?

Omdat als wij dat niet doen, wij onze kinderen beperken. Onze kinderen kunnen zo niet hun talenten optimaal benutten en hun identiteit ontwikkelen. Er zijn kinderen die zich comfortabel bij de gender norms voelen, maar vele kinderen niet. Zij zullen zich dus nooit kunnen conformeren aan een standaard. Zij zullen nooit het gevoel krijgen erbij te horen. Ook kan GNP een bijdrage leveren aan een pestvrije omgeving. Dit omdat je met GNP seksisme, homofobie en transfobie uitsluit en dus niet overdraagt aan je kinderen. Opmerkingen zoals “Die schoenen zijn echt meisjesachtig” of “Je gooit echt als een wijf” zijn stereotyperend voor jongens en zij worden beperkt of ten schande gemaakt dat zij iets doen of iets niet kunnen. Wanneer je deze beperkingen verwijdert, creëer je de mogelijkheid voor je kind om simpelweg zichzelf te kunnen zijn.

In Nederland zijn er helaas nog geen scholen of kinderdagverblijven waarin kinderen sekseneutraal worden opgevoed. In o.a. Zweden en Frankrijk zijn er wel scholen en kinderdagverblijven die dit aanbieden. Ook bestaat er een Zweedse kledinglijn die unisex kleren aanbiedt en unisex speelgoedcatalogi. Wat moet jij je voorstellen bij een unisex speelgoedcatalogus? Nou, gewoon meisjes die bijvoorbeeld spelen met autootjes/treintjes, jongens met poppen/stofzuigertjes en jongens en meisjes die met elkaar spelen.4 blog

Conclusie

Een hoop nieuwe informatie, misschien ook wel verontrustend. Gedachten als ‘oh jee, ben ik nu seksistisch?’ zouden in je op kunnen komen. Maar wees niet al te bezorgd: wij zijn allemaal bevooroordeeld. Iedereen. En hoogstwaarschijnlijk ben jij ook opgegroeid met deze rolmodellen en weet je niet beter. Het is een lang leerproces. Gender Neutral Parenting is dan ook niet om ‘genderloze’ kinderen groot te brengen. Het is juist een hele diverse methode om het kind de vrijheid te geven om te zijn zoals het wil.

Ik zet de do’s and don’ts van GNP op een rijtje:

– Stel jezelf bij GNP constant de vraag: wil mijn kind dat? Of wil ik dat?
– Vermijd absoluut de termen als ‘echte meid’, ‘echte jongen’, ‘zo zijn meisjes/jongens nou eenmaal’. Behandel je kind als een karakter, niet als een geslacht. Een geslacht hoort de keuzes van je kind niet te beperken.
– Bijt op je tong wanneer je ‘wees voorzichtig’ tegen je dochter wil zeggen, daar waar je het bij je zoon minder snel zou doen.
– Probeer de tranen van je zoon niet te snel weg te vegen wanneer je de neiging krijgt. Troost het. Huilen is één van de vier basisemoties en hartstikke menselijk, ook voor jongens.
– Let er op dat je de passie van het kind niet gaat ‘shamen’ wanneer je kind zich hyperfeminien of hypermasculien gaat gedragen.
– Forceer je kind niet om bepaalde dingen te gaan doen. Dus als het jongensachtig of meisjesachtig wil zijn, laat het dan. Wel kan je helpen om de horizon te verbreden van het kind. Laat het dingen proeven, laat het kennis maken met verschillende interesses en probeer ze niet te beperken omdat jij je er comfortabel bij voelt.
– Let op wat voor media jij je kind laat consumeren. Zijn het veel stereotyperende verhalen? Alleen maar verhalen als de prinses die gered moet worden? Vind een balans, bespreek het ook zo mogelijk met je kind. ‘Waarom moeten prinsessen altijd gered worden, denk je?’ Stereotyperingen kan je gebruiken als sleutel om iets bespreekbaar te maken.
– De samenleving zal jouw kind de standaard boodschap en complimentjes geven. Daarom is het belangrijk om je kinderen op andere gebieden te complimenteren. Bijvoorbeeld tegen je dochter: ‘Wat kan je snel rennen en goed klimmen!’ en tegen je zoon: ‘Wat ben je toch vriendelijk en behulpzaam.’ Om maar een voorbeeld te noemen. De maatschappij gaat een boodschap geven dat meisjes op sociaal gebied vaardig zijn en jongens op lichamelijk gebied. Probeer de andere gebieden niet te vergeten en haal ze naar voren.
– Wat voor speelgoed geef jij je kind? Geef jij blokken (met primaire/neutrale kleuren) waar het kind haar/zijn fantasie kan gebruiken en alles kan bouwen wat het maar wil? Of geef jij alleen maar speelgoed met een beperkte gebruik zoals een pop die alleen maar gebruikt kan worden om te voeden en te laten plassen.

Misschien ben je nu een beetje opstandig en denk je: mijn zoon vindt het geweldig om met autootjes te spelen, mijn dochter vindt het prachtig om een prinsesje te zijn. Nogmaals: het gaat niet om jongensachtig of meisjeachtig, het gaat om diversiteit. Het is prima dat je zoon van auto’s houdt. Vraag jezelf alleen af of hij beperkt wordt om zijn interesses en vaardigheden uit te breiden. Tot slot: creëer je eigen visie over GNP. Sommige ouders geven hun kinderen neutrale namen waar je het geslacht niet uit kunt halen, uniseks kleren, gaan niet meer naar de Intertoys door de geslachtsegregatie op de afdelingen. Wat vind jij belangrijk? Ga jij voor neutraliteit en/of diversiteit?

Bron
1, 2, 34, 5, 6

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s