A RIOT IS THE LANGUAGE OF THE UNHEARD

Zo. Ik begin even met een quote van Martin Luther King omdat velen MLK gebruiken om mensen de mond te snoeren wanneer het om protesten gaat. Wanneer het over Mitch Henriquez lijken er twee groepen te ontstaan: pro vreedzaam en pro geweld. En wanneer je kijkt dat verdeeldheid een belangrijke factor is van het in stand houden van het white supremacy systeem dan is deze verdeeldheid echt een no go.

Om verdeeldheid tegen te gaan is uiteraard eenheid nodig. Vrijwel altijd komt daar verscheidenheid bij kijken waar oppressies, (niet erkende) privilege’s en koloniaal gedachtegang kunnen gaan botsen, in het voordeel van white supremacy. Verscheidenheid brengt altijd verschillende talenten en handelswijzen met zich mee. In de beweging worden mensen wel eens geshamed (wat weer verdeeldheid creëert) om hoe zij een steentje bijdragen. Al is het om muziek maken, spreken, schrijven, gebruik maken van social media, vreedzaam demonstreren, niet vreedzaam demonstreren etc. Dit gedrag is destructief voor de beweging en mensen zouden hier ten alle tijden op aangesproken moeten worden. Het vertellen hoe een ander moet reageren op zijn of haar woede en pijn is een oppressie.

Vreedzaam of niet, het boeit de politie geen hol. In Gouda werd er vreedzaam gedemonstreerd en toen vond de politie het ook nodig om geweld te gebruiken.

VREEDZAAM EN PROTEST DOOR MIDDEL VAN GEWELD

Als intersectioneel antiracist ben ik uiteraard pro choice en dan ook pro vreedzaam en pro geweld. Er is niet één manier namelijk om politiegeweld/racisme aan te vechten. Er zijn namelijk vele manieren hoe het systeem in ons nadeel werkt. Verschillende manieren benodigen dus verschillende aanpakken. En dat betekent, als het nodig is, dan is het nodig! Kolonisatie is heftig, zo is dekolonisatie dat ook. En geloof mij, vreedzame protesten zijn er zat. We gaan de straat op, lopen door wijken, schreeuwen de longen uit het lijf, delen bloemen uit, zingen liedjes, doen een paar mooie toespraken maar wanneer dit niet werkt en geen aandacht krijgt, zal er een andere strategie gebruikt worden. En wanneer wit Nederland ons eindelijk de aandacht geeft die wij willen krijgen, dan kan je het ons niet kwalijk nemen. Wit Nederland, als je tegen protesten met geweld bent, begin dan  al die vreedzame protesten te prijzen. Breng het onder de aandacht en stop met framen en liegen. Luister naar onze gangbare eisen (betreft Mitch Henriquez) en laat het niet nodig zijn om uit opgekropte pijn en frustratie een andere strategie toe te passen. Want de demonstraties voor meneer Henriquez beginnen vreedzaam. Maar je kan niet de mensen die onrecht aangedaan worden naar een andere plek sturen om te demonstreren, dat doe je op de plek waar de onrecht wordt gedaan. Wederom een klap in het gezicht van vele mensen die maar niet gehoord worden.

HET SLOPEN VAN EIGENDOMMEN VAN ONSCHULDIGE MENSEN IS FOUT

Vergeet vooral niet de positie van de mensen. Wie is de dader? Wie is het slachtoffer? Wat is precies de oorzaak en wat is het gevolg? Zoals ik hierboven al heb besproken is de trigger een hoop opgekropte woede, pijn en frustratie. Mensen van verschillende afkomsten en leeftijden verzamelen zich om als eenheid een stem te vormen. Mensen staan daar, uit angst dat het hun geliefden ook zal overkomen. Dit gaat niet alleen om Mitch Henriquez, dit gaat om zo veel andere Nederlandse mensen die slachtoffer zijn van het witte systeem die telkens maar weer zijn vernederd en niet worden gehoord. En dat niet alleen, de politie vermoordt een man met blote handen wat ze vervolgens in de doofpot hebben geprobeerd te stoppen. Wanneer de mensen erachter komen dat dit een smerige leugen is, dan worden mensen boos. Dat is toch meer dan logisch? Vervolgens doen de agenten ‘passend werk’ wat inhoudt dat ze aanwezig waren op de demonstratie in de Schilderswijk wat erg respectloos is naar de mensen toe. Wanneer het uit autopsie is gebleken dat meneer Henriquez door “zuurstofgebrek” (taalgebruik is hier een probleem) is overleden worden de mannen (lees: moordenaars) niet ontslagen, maar op non-actief gezet. Ze worden niet gearresteerd en in een cel gegooid maar lopen gewoon op vrije voeten. Vervolgens horen we niks waarom er werd gelogen, hoe het komt dat zijn gezicht blauw opgezwollen is en hoe het komt dat hij uit zijn neus en oren heeft gebloed.

Zoals je kunt zien is er hier een ongelijkwaardigheid tussen burger en politieagent. En deze ongelijkwaardigheid gaat verder in onze taalgebruik. Het wegzetten van deze protesten als ‘rellen’ is een vorm van impliciet geweld en doet de positie van slachtoffer en dader, verwisselen. Daarmee wordt de focus van het échte probleem (de moord op een man) verschoven naar het gevolg (ingeslagen ruiten, kapotte eigendommen). Hierbij wordt materiaal boven een groep mensen gezet, wat op en top koloniaal gedachtegoed is. Wanneer er ophef is over de protesten naar aanleiding van een moord dan zou de ophef over het slopen van eigendommen naar aanleiding van een verloren voetbalwedstrijd helemaal gigantisch moeten zijn, toch? Nee hoor. Afgelopen maart is er in Katwijk een rel geweest na een voetbalwedstrijd, maar wanneer ik naar nieuwsitems zoek kom ik niks tegen (behalve op sensatie/racistisch platform d(ST)umpert).

Door dit argument te gebruiken en in bescherming nemen van materiaal waarbij je vervolgens niks zegt over de dood van een persoon is echt een no go. De situatie in de Schilderswijk is een reactie op een actie. Zonder de actie was de reactie niet nodig geweest. Door de reactie te bekritiseren ben je aan het victim-blamen en in feite een moord aan het goedpraten. Binnen de beweging is het belangrijk om naar de intersectionaliteit te kijken, je eigen privilege’s te erkennen en geen oppressie te gebruiken wanneer een ander voor zijn of haar rechten op komt. Er zijn al allerlei methodes uitgeprobeerd om politiegeweld tegen te gaan alvorens er geweld werd gebruikt. Vergeet dat niet. Deze kwestie gaat om mensenlevens die anderen als minderwaardig zien. Als je de situatie niet waardig genoeg vindt om geweld te gebruiken dan is het raadzaam om jouw gekleurde perceptie te reflecteren.

Amnesty International: Proactief politieoptreden vormt risico voor mensenrechten (2013)
Joop: Workshop voor agenten over de omgang met Antillianen vol met raciale stereotyperingen
Oud-agenten: Haagse politie gebruikt buitensporig geweld tegen allochtonen
Duitsland: Ook in Aken protest tegen dood Mitch Henriquez

Advertenties

2 gedachtes over “A RIOT IS THE LANGUAGE OF THE UNHEARD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s